Séta az emlékezet könyvtárában


Indulási időpontok: június 10., szombat, 10:00 és 13:00 óra

A Centropa Alapítvány rendhagyó sétája a budapesti zsidónegyedben.

Alig tudja ma már valaki, hogy Hedy Lamarr nem csak okos, hanem a világ egyik legszebb asszonya is volt, Hollywood ünnepelt filmcsillaga is egyben. Szinte hihetetlen, de a mobiltelefon feltalálása is az ő nevéhez fűződik.

A Hungária fürdő majd egy évszázadon át a Wesselényi – Klauzál – Nyár utca közötti teljes épülettömböt magába foglalta. A Gamperl-féle Vasfürdő a 19. század végén nyitotta meg kapuit, amit 1897-ben a Ringer család vásárolt meg, ahol egy modern fürdőkomplexum épült ki. A Nyár utcai oldalon kád- és gőzfürdőt építettek, a Klauzál utcai fronton pedig olcsó népfürdőt nyitottak. 1908-ban készült el a Dohány utca felől az úszóversenyek rendezésére is használt medence, valamint egy gőzfürdő.

Kinszki Imre művelt, sokoldalúan képzett pesti polgár volt, aki zsidó származása miatt 1921-ben kénytelen volt feladni egyetemi tanulmányait, és ezután tisztviselőként kereste a kenyerét. Közben fényképezni kezdett, és az 1930-as évek végére a nemzetközi modern irányzatokkal rokonítható magyar fotográfusok egyik elismert alakjává vált. Tehetségét azonban nem volt módja kibontakoztatni: 1945-ben egy halálmenetben halt meg. André Kertész, Robert Capa vagy épp Lucien Hervé méltó kortársa lehetett volna.

És hogy mi köti össze ezeket a történeteket?

Azok a személyes életinterjúk, amelyeket a Centropa Alapítvány oral history archívumának interjúalanyai meséltek. A séta során ezek a visszaemlékezések, és sok más izgalmas emlék is felszínre kerül.

  • Előzetes regisztráció június 5. 10:00 és június 7. 22:00 között.
  • A résztvevők kiválasztása nem a regisztráció sorrendjében történik, a jelentkezők közül a sétán résztvevő 25 főt számítógépes sorsolás választja ki.
  • Egy emailcímről egy sétára egyszer lehet regisztrálni.
  • Egy regisztrációval maximum 2 fő regisztrálható.
  • A séta találkozási pontjáról a kisorsoltak e-mailt kapnak június 8-án csütörtökön 16:00-kor.
  • Azoknak, akik nem kerültek be a résztvevők közé, szintén küldünk e-mailes értesítőt.