Mi lesz ebből? Bemutatkozik a Zsidó Előadóművészeti Központ


Zsidó Előadóművészeti Központ (Csányi u. 3.)
Szeptember 22., 10:00-20:00

Gyere be hozzánk 22-én vasárnap bármikor és nézd meg, mi készül a Csányi utca 3-ban, vegyél részt egy kis játékban és jutalmul kóstold meg a legfinomabb jeruzsálemi csokis kalácsot (a babkát) és a tel avivi (gránátalmás) limonádét.

***

A jövő évben, zsidó év szerint 5780-ban Erzsébetvárosban indul meg az Európában, de még a világon is egyedülálló projekt: Zsidó Előadóművészeti Központ nyílik a Csányi utca 3-ban, a Gólem Színház és a VII. kerületi Önkormányzat együttműködésében.

A Gólem Színház megalakulása napjától kezdve, lassan 15 éve keresi állandó játszóhelyét. “Sokat, sokszor és sokakkal tárgyaltunk már mire eljutottunk Erzsébetvárosba. A zsidó negyed egyedi történelmi öröksége Budapestnek, ami különleges egész Európában. A legnagyobb különbség a krakkói, varsói vagy akár a bécsi hasonló negyedekkel szemben és az, ami igazán egyedivé teszi a “mi negyedünket”, az a benne történő valódi zsidó vircsaft. Itt élő közösséggel – boltokkal, működő zsinagógákkal, mikvével és még rengeteg tartozékával a zsidóságnak – találkozhat az idelátogató. Ezért volt igazán boldog pillanat, amikor a kerület támogatta az ötletet és így most elindulhat, ami mindig is ide tartozott: egy zsidó kulturális központ. Minden, ami előadóművészet a Gólem Színházon innen és túl, egy év múlva a felújítás után helyet kap itt. Zenei, tánc és újcirkusz produkciókkal és természetesen színházi előadásokkal várjuk 2020 őszétől a közönséget minden évadban legalább kétszáz alkalommal” – mondta Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője.

A Zsidó Előadóművészeti Központ nem csak a Gólem Színház előadásainak ad majd otthont, hanem tánc, opera, jazz és más zenei produkcióknak is teret kínál, a kerületi művészektől kezdve egészen a nemzetközi sztárokig. Az új központ célja, hogy különleges és egyedülálló programkínálatot nyújtson a zsidó tematikájú előadóművészet területén, de akár képző és vizuális művészeti projektek is megvalósulhassanak. Emellett az oktatás, az ismeretterjesztés, valamint a fejlesztési programok kaptak helyet az intézményben.

A teljesség igénye nélkül egy pár program a tervezett kínálatból:

• A Gólem Színház teljes repertoárja,
• Tematikájában a központba illő előadások befogadása, vendégjátékok szervezése vidékről és külföldről,
• Inkubátor programok vezetése az előadóműveszetek területén (drámapályázatok, próbeterem és mentorálás, stb),
• Előadóművészeti tanoda: színész és táncos képzés amatőröknek és mesterkurzusok profiknak,
• A Zsidó Színházak Szövetségének európai központjaként szakmai fórumok szervezése,
• Különleges, a zsidó konyhát és a hagyományos péksüteményeket modern köntösben bemutató kávézó és bisztró.

Vasárnap az érdeklődők találkozhatnak a szervezőkkel és bejárhatják a helyszínt!