Ismerd meg velünk az őszi zsidó ünnepeket!


Idén szeptember 29-án vasárnap este köszöntjük a zsidó újévet, Ros Hásánát. A kétnapos ünnepen az ember teremtésének 5780-ik évfordulójára emlékezünk, és mintegy megújítjuk az Örökkévalóval kötött szövetségünket.

Az Új év a világ és az ember teremtésének évfordulója, “amikor az ember teremtett voltára és Istentől való függőségére is emlékezünk”. A Föld valamennyi országában 48 órán keresztül a világ megalkotásának születésnapját ünnepelik ekkor a zsidó emberek.

Ezzel a két nappal veszi kezdetét a tíz bűnbánó nap, melynek betetőzése Jom Kipur, amely 2019. október 2. kedd estétől szerda estéig tart. Az Engesztelőnap során 25 órát böjtölünk, bűneinket bánjuk, és megtérést gyakorlunk.

A félelmetes napok leteltével következik az önfeledt öröm ideje, a Szukot, a Sátrak ünnepe 2019. október 13-án vasárnap este veszi kezdetét és hét napon át, 2019. október 20. vasárnap estig tart, zárása a nyolcadik nap, mely a Smini Áceret ünnepe (2019. október 21.) Több vidám vallási szertartás, sok ének és tánc kíséri az örömünnepet.

A diaszpórában Smini Áceret másnapján (Izraelben egy napon) ünneplik közösségeink, hogy ezen a napon fejeződik be és azonnal újrakezdődik a Tóra felolvasása, ami egy éven át tart. 2019-ben a Tóra ünnepét, a Szimhát Torát 2019. október 21-én hétfőn este vigadjuk.

Hol tudhatsz meg többet az ünnepekről a Judafesten?

Vasárnap a Klauzál téren keresd a Frankel Leó úti zsinagóga, a Hillel Magyarország Nemzetközi Egyesület & Diákszervezet és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár sátrait