“Ezek nem szaroztak, vagány zsidók voltak” – városi séta


Indulási időpont: június 10., szombat, 18 óra

A helytörténeti sétát szervezi A Gláser Jakab Emlékalapítvány a józsefvárosi Teleki Téri Imaház közösségének civil szervezete.  A résztvevők megismerkedhetnek a VIII. kerület 1944-es eseményeivel, a csillagos házak, a védlevélhamisítások és a Kis Varsó néven elhíresült zsidó ellenállás történetével.

A Józsefvárosi pályaudvar, a Teleki tér, a Népszínház utca, a Nagy Fuvaros utca… Józsefváros hírhedt pontjai, melyek átélték a múlt század megannyi eseményét, mégis alig tudunk róluk valamit. Sétánkon érintjük a valaha volt Teleki téri használtcikk-piacot, bemutatjuk a száz évvel ezelőtt itt élt józsefvárosi kereskedők, kisiparosok, kóserájok, kávékimérések és vendéglők hétköznapjait. Elsétálunk a Nagy Fuvaros utcai zsinagógába, mesélünk a VIII. kerület 1944-45-ös eseményeiről, a védlevél-hamisításokról és a Népszínház utcai zsidó ellenállókról. A séta végén ellátogatunk a Teleki Téri Imaházba, mely máig őrzi a múlt század közepéig virágzó helyi zsidó élet emlékét.

  • Előzetes regisztráció június 5. 10:00 és június 7. 22:00 között.
  • A résztvevők kiválasztása nem a regisztráció sorrendjében történik, a jelentkezők közül a sétán résztvevő 25 főt számítógépes sorsolás választja ki.
  • Egy emailcímről egy sétára egyszer lehet regisztrálni.
  • Egy regisztrációval maximum 2 fő regisztrálható.
  • A séta találkozási pontjáról a kisorsoltak e-mailt kapnak június 8-án csütörtökön 16:00-kor.
  • Azoknak, akik nem kerültek be a résztvevők közé, szintén küldünk e-mailes értesítőt.

A programváltozás jogát fenntartjuk.

 
——
A Gláser Jakab Emlékalapítvány a józsefvárosi Teleki Téri Imaház közösségének civil szervezete.
Az alapítvány névadója Gláser Jakab (közismertebb nevén: Juci bácsi), aki évtizedeken keresztül az imaház lelke és motorja volt. A „Teleki zsini” a magyar zsidó hitélet különleges színfoltja: jelenleg ez a főváros egyetlen, eredetileg is hászid/szefárd imarendet (nuszách) követő, máig működő ortodox lakásimaháza.
A VIII. kerületi zsidóság múltja eddig kívül esett a társadalomtudósok érdeklődési körén. 2012 őszén indították el a Teleki’44 nevet viselő projektet, melynek célja az imaház és közvetlen környezetének kutatása, valamint az eredmények hasznos formában való bemutatása és publikálása.

Valamint várunk a Teleki téri Imaház asztalánál a Kazinczy utcában meglepetésekkel és játékokkal! Egy másik asztalnál pedig megismerheted Buda eltemetett zsinagógáját is! 😉

Közzétette: Tales of Teleki Square – 2017. június 8.